81 ilde 82 ilk yardım eğitim merkezinden temel ilk yardım eğitimi alınabilir.
İlk yardım eğitimi 16 saat sürmektedir.
İlk yardım eğitiminde yazılı ve uygulamalı olmak üzere iki aşamadan oluşan sınav sonunda başarılı olan kursiyerlerin sertifikasyon işlemleri yapılmaktadır.
Eğitimin sonunda sınavlardan başarısız olanlara ikinci sınav hakkı tanınmaktadır.
İlk yardımcı sertifikası ve kimlik kartı 3 yıl geçerlidir. 3. yılın sonunda güncelleme eğitimi ile başarılı olan kursiyerlerin ilk yardımcı sertifikası ve kimlik kartı yenilenmektedir.
İlk yardım güncelleme eğitimi süresi 8 saattir.
Eğitim sonunda uygulama sınavı yapılmaktadır. Sınavdan başarılı olan kursiyerlerin ilk yardımcı sertifika ve kimlik kartı yenilenmektedir.
İlk yardım eğitimi, ilk yardım eğitmeni yetki belgesine sahip olan eğitmenler tarafından verilmektedir.
İlk yardım eğitiminde; genel ilk yardım bilgileri, hasta / yaralı olay yeri değerlendirilmesi, insan vücudu, hasta / yaralı 1. ve 2. değerlendirme, temel yaşam desteği (TYD), otomatik eksternal defibrilatör (OED), solunum yolu tıkanıklığı, kanamalar, şok, bilinç durumu bozukları (bayılma, kan şekeri düşüklüğü, koma, kalp krizi, epilepsi), yaralanmalar, yanık, sıcak çarpması, donma, kırık, çıkık, burkulma, zehirlenmeler, böcek sokmaları, hayvan ısırmaları, göze, kulağa ve buruna yabancı cisim kaçması, boğulmalar, taşıma teknikleri konularında (CPR maketi, OED cihazı vb.) materyaller kullanarak 2 gün uygulamalı olarak yapılmaktadır. Aynı zamanda, ilk yardımcıların ani kalp durması (kardiyak arrest) karşısında, kalbe elektro şok uygulaması (erken defibrilasyon) öğrenerek sağ kalım oranlarının artırılması amacıyla otomatik eksternal defibrilatör (OED) cihazı eğitimi kurs alan bütün personele verilmektedir.